Mesti korang pikir ni mee biasa atau mee laksa kan?nama mee ni ialah udon. Mee ni memang serupa dengan mee biase tapi udon ni berbeza sikit..Udon merupakan salah satu jenis mie Jepun yang dibuat dari tepung terigu. Warnanya putih cerah dengan diameter 1½ cm dan kenyal teksturnya. Dibandingkan mee biasa, udon lebih liat dan kenyal. Biasanya diolah dengan kuah bening dari kaldu dashi atau shoyu atau miso. Udon umumnya dijual dalam keadaan segar atau beku. Boleh dibeli di pasar besar dan banyak dijual di Jepun.
korang mesti teringin nak melancong ke jepun kan?nak pergi gunung Fuji..pergi Okinawa..pergi menari dengan naga di Nagasaki..waaa best tuh tapi tak tau makanan yang menarik di Jepun?tak tau makanan tradisional Jepun?hurmm wat malu je la..jangan risau la..meh sini saya nak cerita serba sedikit mengenai makanan2 yang menarik dan wajib anda cuba kalau tak cuba memang rugi la pergi Jepun tu
Monday, 25 September 2017
Udon
Mesti korang pikir ni mee biasa atau mee laksa kan?nama mee ni ialah udon. Mee ni memang serupa dengan mee biase tapi udon ni berbeza sikit..Udon merupakan salah satu jenis mie Jepun yang dibuat dari tepung terigu. Warnanya putih cerah dengan diameter 1½ cm dan kenyal teksturnya. Dibandingkan mee biasa, udon lebih liat dan kenyal. Biasanya diolah dengan kuah bening dari kaldu dashi atau shoyu atau miso. Udon umumnya dijual dalam keadaan segar atau beku. Boleh dibeli di pasar besar dan banyak dijual di Jepun.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Yakizakana
Masakan Jepun yang layak dicuba selanjutnya adalah Yakizakana. Kalau anda suka makan ikan, Yakizakana ini harus dan wajib dicuba! Keran...
No comments:
Post a Comment