korang mesti teringin nak melancong ke jepun kan?nak pergi gunung Fuji..pergi Okinawa..pergi menari dengan naga di Nagasaki..waaa best tuh tapi tak tau makanan yang menarik di Jepun?tak tau makanan tradisional Jepun?hurmm wat malu je la..jangan risau la..meh sini saya nak cerita serba sedikit mengenai makanan2 yang menarik dan wajib anda cuba kalau tak cuba memang rugi la pergi Jepun tu
Sunday, 1 October 2017
Shabu-shabu
Wuishh kalo makan ni waktu malam perghhh terbaik la..namanya Shabu-shabu..ehh bukan syabu dadah tu ye ni shabu makanan..Shabu-shabu adalah makanan Jepun jenis Nabemono hirisan nipis daging sapi yang dicelup ke dalam panci khusus berisi air panas di atas meja makan, dan dilambai-lambaikan di dalam kuah untuk beberapa kali sebelum dimakan bersama sos (tare). Selain irisan sangat tipis daging sapi, daging lain yang bisa dimakan secara shabu-shabu misalnya daging ayam, daging domba, ikan fugu, gurita dan ikan kakap. Gyūshabu adalah sebutan untuk shabu-shabu daging sapi. Di Hokkaido, shabu-shabu daging domba disebut Ramushabu. Shabu-shabu daging babi disebut Tonshabu atau Butashabu. Di Nagoya dikenal shabu shabu dengan ayam Nagoya Kōchin yang disebut Niwatorishabu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Yakizakana
Masakan Jepun yang layak dicuba selanjutnya adalah Yakizakana. Kalau anda suka makan ikan, Yakizakana ini harus dan wajib dicuba! Keran...
No comments:
Post a Comment