Friday, 29 September 2017

Mee soba



Soba adalah salah satu jenis mi Jepun yang dibuat dari tepung gandum kuda. Dalam bahasa Jepun, tumbuhan serealia gandum kuda juga disebut "soba". Selain itu, istilah "soba" juga berartimi telur  yang dimasak menjadi yakisoba atau ramen.Orang Jepun mempunyai tradisi memakan soba di malam tahun baru. Soba yang dimakan di malam tahun baru disebut toshikoshi-soba (soba melewatkan tahun). Selain itu juga terdapat tradisi memakan soba sewaktu baru pindah rumah. Soba yang dimakan untuk merayakan tempat tinggal yang baru disebut hikkoshi-soba (soba pindahan). Soba merupakan masakan mi tradisional Jepun yang dibuat dengan bahan utama tepung gandum, yang terkenal seperti Tempura dan Sushi. Selain soba dengan kuah yang hangat, pada umumnya ada juga Zaru Soba dan Mori Soba iaitu Soba yang setelah matang kemudian diletakan di atas bakul buluh hingga dingin, kemudian dimakan dengan dicelupkan ke dalam kuah.

No comments:

Post a Comment

Yakizakana

Masakan Jepun yang layak dicuba selanjutnya adalah Yakizakana. Kalau anda suka makan ikan, Yakizakana ini harus dan wajib dicuba! Keran...