Sunday, 1 October 2017

Sup Miso



Sup miso (miso shiru) adalah masakan Jepun dengan bahan dasar dashi ditambah isi sup seperti sedikit makanan laut atau sayur-sayuran, dan diberi miso sebagai perasa. Sup miso dinikmati dengan mengangkat mangkok sup dan meminum kuahnya, sedangkan isi sup dimakan menggunakan penyepit.Pada umumnya sup miso dihidangkan bersama nasi putih sebagai menu sarapan pagi di banyak rumah-rumah di Jepang. Sup miso biasanya dimakan di rumah, walapun ada juga sup miso yang dihidangkan di warung atau restoran tradisional Jepun (ryotei). Sup miso instan adalah sup miso dalam kemasan yang cukup diseduh dengan air panas. Di Jepun terdapat banyak sup-sup yang sedap dan sesuai dimakan ketika musim salji di sana....jangan lupa letak dalam list anda yerpp

No comments:

Post a Comment

Yakizakana

Masakan Jepun yang layak dicuba selanjutnya adalah Yakizakana. Kalau anda suka makan ikan, Yakizakana ini harus dan wajib dicuba! Keran...